Een groen en duurzaam cadeau met kerst, wat wil een mens nog meer? Met de opening van de inschrijving voor één opwekproject in Helvoirt en één in Udenhout maken we het mogelijk. De inschrijving sluit op 3 januari 2025.
Inwoners van Berkel-Enschot, Biezenmortel, Boxtel, Cromvoirt, Drunen, Esch, Haaren, Helvoirt, Heusden, Kaatsheuvel, Lennisheuvel, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg-Noord, Udenhout, Vlijmen en Vught kunnen per vandaag zoncertificaten aanschaffen. Elk certificaat heeft een waarde van 100 euro en is verbonden aan zonnepanelen op de daken van twee biologische melkveehouders.
Na vijftien jaar krijgen de certificaathouders hun inleg terug. Tot die tijd ontvangen zij naar verwachting jaarlijks een rendement van twee tot vier procent op hun investering. Een zoncertificaat onder de kerstboom is dan ook het overwegen waard. Certificaathouders worden automatisch lid van Zonnemaatje Duinboeren, een energiecoöperatie die draait op vrijwilligers. In deze informatiebrochure staat aan welke voorwaarden nieuwe leden moeten voldoen, zoals het postcodegebied waarin zij wonen. Geïnteresseerden kunnen zich hier inschrijven.
Een stukje mooier
Nino de Lange, wethouder van Openbare ruimte, Water en groen, Klimaat en energie in Vught is blij met het initiatief van Zonnemaatje Duinboeren. De Lange: “In Vught vinden we het belangrijk dat de opbrengst van energieprojecten in de regio blijft. Met projecten als deze laat Zonnemaatje Duinboeren zien hoe lokaal eigendom vorm kan krijgen bij de opwek van duurzame energie. Hun projecten gaan klimaatverandering tegen en maken de gemeente een stukje mooier.”
Voldoende plek
De Kerkhoeve van Manon van Balkom aan de Heikant in Helvoirt is een van de bedrijven die gaat samenwerken met Zonnemaatje Duinboeren. Op haar stal heeft Manon al zonnepanelen liggen. De zuidkant van het dak van haar koeienstal en de loods bieden echter nog volop ruimte, zowel voor extra zonnepanelen voor eigen gebruik als voor ongeveer 200 stuks voor de energiecoöperatie. De andere nieuwe projectlocatie bevindt zich tussen Udenhout, Tilburg en Loon op Zand: De Dobbelhoeve van Guus van Roessel. Ook Guus heeft al een flinke hoeveelheid zonnepanelen liggen. Hij kan echter nog zoveel duurzame elektriciteit op zijn bedrijf gebruiken dat hij het aantal zonnepanelen graag opschroeft. Daarbij blijft er voldoende plek voor ongeveer 250 stuks van Zonnemaatje Duinboeren.
Geen last van netcongestie
Voor de meeste projecten van Zonnemaatje Duinboeren is een kleinverbruikaansluiting van 3×80 ampère nodig. “Dat betekent dat Zonnemaatje Duinboeren bijna altijd mag terugleveren aan het elektriciteitsnet,”vertelt voorzitter Herman Brinkhoff. “Het is mogelijk dat de zomerpiek ertoe leidt dat we moeten betalen om opgewekte stroom kwijt te kunnen op het elektriciteitsnet. We onderzoeken nog of we op dergelijke dagen de productie enkele uren per dag stilleggen of verminderen. Daar krijgen we mogelijk een vergoeding voor. We verwachten daarom dat negatieve prijzen geen substantiële impact zullen hebben op het rendement van de investering in zonnepanelen van Zonnemaatje Duinboeren. Nieuwe zonprojecten blijven bovendien nodig. Niet alleen omdat zij bijdragen aan de noodzakelijke energietransitie in onze regio, maar ook omdat een mix van zon- en windenergie belangrijk is voor een stabiele voorziening van duurzame elektriciteit. Dat komt doordat wind en zon vaak op een ander moment stroom leveren.”
Maximaal 8.000 euro
Per persoon kunnen maximaal 80 certificaten van 100 euro worden aangeschaft. “Omdat we streven naar een goede spreiding van zoncertificaten onder onze leden houden we een maximumbedrag van 8.000 euro aan,” licht voorzitter Herman Brinkhoff toe. “Nadat de beschikbare certificaten zijn toegekend en betaald, starten de installatiewerkzaamheden. Met een beetje geluk zijn die in het voorjaar op beide locaties afgerond en kan in april de opwek van duurzame energie op de daken van de Kerkhoeve en De Dobbelhoeve beginnen. Als er bij de inschrijving sprake is van overtekening dan worden de certificaten zodanig verdeeld dat zoveel mogelijk mensen certificaten krijgen toegekend.”