Net als het voorgaande jaar organiseerde Zonnemaatje Duinboeren ook in 2024 een fietstocht voor haar leden en belangstellenden. Vorig jaar reden we langs de drie locaties waar we nu ongeveer een jaar duurzame zonne-energie opwekken. Dit jaar verzamelden wij op de opweklocatie van zustercoöperatie Zonnemaatje Nemerstroom en eindigden we bij ons vierde project.
Op de opweklocatie van Zonnemaatje Nemerstroom liggen bijna 2.000 panelen. Die zijn een kleine vier jaar bezig met het opwekken van duurzame energie. De panelen liggen oost–west op een deel van de oude vloeivelden van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) waar vroeger de vastere delen bezonken. Tegenwoordig is het een biologische rioolwaterzuivering, in beheer bij waterschap De Dommel. Het gezuiverde water wordt geloosd op het beekje de Nemer, vandaar de naam Zonnemaatje Nemerstroom. Vanaf de Nemer wordt het water via de Esschestroom, de Dommel en het Drongelenskanaal afgevoerd naar de Maas. Sinds de ingebruikname van de installatie hebben de circa 180 leden van Zonnemaatje Nemerstroom al 2,2 miljoen kWh duurzame stroom opgewekt. Dat betekent een vermindering van de CO2-uitstoot van 1,2 miljoen ton.
Bij het toegangshek van de opweklocatie staat de technische installatie, te vergelijken met een klein trafohuisje. De deelnemers aan de fietstocht waren geïmponeerd door alle kabels, metertjes en displays die daarin zaten. Net als door de geplaatste veiligheidscamera’s, die alles dag en nacht in de gaten houden.
Na een voedzame ravitaillering met koeken en frisdrank fietsten de deelnemers aan de fietstocht richting Haaren en Helvoirt. Een tussenstop werd gemaakt bij Joost en Wilma Leijten. Op het dak van hun schuur liggen 216 zonnepanelen met een vermogen van 425 WP elk. Daarmee wekken we nu zelf een jaar duurzame stroom op. De panelen liggen oost-west, dus aan beide zijden van het dak. Op die manier is de opwek gelijkmatig over de dag verspreid. De oostzijde wekt de meeste energie op in de ochtend, de westzijde in de middag. Daarmee voorkomen we piekbelasting van het Enexis-netwerk aan het begin van de middag.
Joost Leijten en Wilma wonen zelf op de boerderij. De opa van Joost is er ooit begonnen met een gemengd bedrijf (vee en landbouw). De vader en moeder van Joost hebben het verder opgebouwd naar een gespecialiseerd varkensbedrijf. Nieuwe noodzakelijke investeringen i.v.m. milieu- en welzijnseisen en het besef dat het genereren van een fatsoenlijk inkomen lastig zou blijven, noopten Joost en Wilma in 2017 te besluiten met de agrarische activiteiten op de boerderij te stoppen.
De nieuwste schuur, waarop onze zonnepanelen liggen, biedt nu ruimte aan andere bedrijven, zoals een hovenier en een loonwerker. Joost werkt nog wel in de agrarische sector, maar denkt met veel plezier terug aan de tijd dat hij samen met zijn vrouw de varkens verzorgde.
Via Helvoirt bereikten we daarna ons nieuwe, vierde project: biologische zuivelboerderij De Kerkhoeve. Op de koeienstal van Manon van Balkom komen zonnepanelen van Zonnemaatje Duinboeren te liggen. Manon vertelde de aanwezigen over haar 150 melkkoeien en over de overname van de boerderij van haar vader enkele jaren geleden. Niet alles kan in één keer, maar nu zet ze vol in op de ontwikkeling van deze opweklocatie. Het project verloopt met enige vertraging, vooral door de wachttijd bij de notaris. Daar moet een overeenkomst worden getekend waarin het recht van opstal is vastgelegd. Hoewel Manon al op meerdere daken panelen heeft liggen, kijkt ze uit naar de dag dat onze panelen duurzame zonnestroom opwekken.
Na opnieuw een ravitaillering met koeken en frisdrank fietsten alle deelnemers aan deze interessante tocht weer huiswaarts. Vol indrukken van de wereld van opwek van duurzame energie, op voormalige vloeivelden en daken van Duinboeren.