Zonnemaatje Duinboeren is een project aan het ontwikkelen op De Dobbelhoeve in Udenhout. Het is de bedoeling dat er ongeveer 200 zonnepanelen komen te liggen op een van de daken van deze biologische melkveehouderij. Wat is De Dobbelhoeve voor een bedrijf en waarom passen onze zonnepanelen daar zo goed?
Samen met zijn vader en medewerker Dave verzorgt Guus van Roessel, de huidige eigenaar van De Dobbelhoeve, naast een reguliere baan 120 koeien op 80 hectare grond. Daarvan is 20 à 30 hectare natuurgrond van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en een paar particulieren.
In balans met de natuur
In de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn de ouders van Guus uit onvrede over het toenmalige landbouwbeleid op De Dobbelhoeve omgeschakeld naar biologisch. Dat betekent dat op de melkveehouderij geen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en preventieve geneesmiddelen worden gebruikt. Guus doet echter meer om in balans met de natuur te ondernemen. Zo zaait hij het grasland voor zijn koeien in met een mix van grassen en kruiden, een simpele maatregel om zowel de gezondheid van de koeien als de biodiversiteit te verbeteren. Ook heeft hij bomen geplant en probeert hij water op zijn gronden vast te houden om droogte, een van de gevolgen van klimaatverandering, tegen te gaan.
Samen boeren zijn
Onder het motto ‘Samen boer zijn’, staat Guus met zijn onderneming midden in de samenleving. Regelmatig komen schoolkinderen in de praktijk leren waar hun voedsel vandaan komt en wat boeren met respect voor de natuur inhoudt. Een pad over het terrein van De Dobbelhoeve stelt wandelaars in staat te genieten van de mooie landelijke omgeving. De koeien van De Dobbelhoeve lopen zo veel mogelijk buiten, van maart tot november. Het gebruiken en opwekken van duurzame energie past in de filosofie van ‘Samen boeren zijn’. Guus heeft dan ook al een flink aantal zonnepanelen liggen. Hij kan echter nog zoveel duurzame elektriciteit op zijn bedrijf gebruiken dat hij het aantal zonnepanelen graag opschroeft. Zowel zijn enorme grasmaaier als de mestrobot en de voermengmachine zijn namelijk elektrisch. Op het erf van De Dobbelhoeve staat bovendien een mini-zuivelfabriek om de melk te verhitten en in flessen te doen. Die flessen kunnen onder het label ‘Mijn melk‘ gelijk door naar de winkel, bijvoorbeeld Albert Heijn in Tilburg. Graag zou Guus een batterij plaatsen om de energie die hij opwekt te bufferen.
“Het gat tussen boer en burger in diep, maar niet breed. Met ‘Samen boer zijn’ probeer ik dat gat te dichten.”
Verantwoordelijkheidsgevoel
Guus is lid van Duinboeren en Maatschappij. Via die stichting kwam hij in contact met energiecoöperatie Zonnemaatje Duinboeren. “Na het plaatsen van mijn eerste zonnepanelen besloot ik de volgende keer met mensen uit de buurt samen te werken die zich verantwoordelijk voelen voor het resultaat,” vertel Guus. “Dat vond ik bij Zonnemaatje Duinboeren. De coöperatieve gedachte vind ik ook mooi. Ik hoop met deze samenwerking rust in het opwekproces te brengen en de elektrificering te versnellen.”
Start inschrijving
Zodra bekend is of de aangevraagde SCE-subsidie voor De Dobbelhoeve wordt toegekend en het recht van opstal is geregeld, kunnen geïnteresseerden zich als potentieel certificaathouder inschrijven voor het opwekproject bij Guus. Dat betekent dat zij als lid van Zonnemaatje Duinboeren gaan investeren in zonnepanelen op een van de daken van Guus en zo de energietransitie een handje helpen. Houd de nieuwsbrief van Zonnemaatje Duinboeren in de gaten om te weten wanneer de inschrijving start. Dat zal waarschijnlijk in de tweede helft van september zijn.