Blij worden met Manon van Balkom van De Kerkhoeve

Op De Kerkhoeve in Helvoirt is Zonnemaatje Duinboeren een project aan het ontwikkelen. Naar verwachting kan onze energiecoöperatie ongeveer 200 zonnepanelen laten leggen op de zuidkant van het dak van de koeienstal van deze melkveehouderij. Wat is De Kerkhoeve voor een bedrijf en hoe is deze samenwerking tot stand gekomen? 

Manon van Balkom, eigenaar van De Kerkhoeve, heeft 150 melkkoeien en hun jongvee rondlopen op een steenworpafstand van de Loonse en Drunense duinen. “Een prachtige plek,” verzucht Manon. Ze kijkt hoe haar vader de in de verte in de schaduw liggende koeien aanspoort om in de stal te gaan eten en zich door de robot te laten melken. Toch was familie Balkom bijna elders gaan boeren.

Manon van Balkom voor het dak van de koeienstal waarop zonnepanelen van Zonnemaatje Duinboeren komen te liggen

Wij gaan niet mee!

“Het Nationaal Park rukte op,” vertelt Manon. “Mijn ouders wilden daarom weg. Toen mijn broertje, zusje en ik daar een jaar of 25 geleden van hoorden, zeiden we vanaf de bank: ‘Wij gaan niet mee!’ Mijn ouders zijn daarom op een andere manier naar het gebied gaan kijken. De kansen gaan zien in plaats van de bedreigingen. Ze hadden al samen met andere duinboeren geëxperimenteerd met het inzaaien van grasklaver en het verminderen van kunstmest, maar toen hebben ze de laatste stappen gezet naar een echt biologisch melkveebedrijf.” 

Biologische kringloop

Het predicaat biologisch houdt niet alleen in dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, maar ook dat de koeien van Manon preventief geen antibiotica krijgen toegediend. Manon kiest er bovendien voor ze niet vaccineren. Toch zijn de koeien op De Kerkhoeve nauwelijks ziek. Manon: “Ik denk dat onze koeien minder vatbaar zijn voor ziekten, omdat we niet het uiterste van ze vragen.” 

Manon werkt nauw samen met Guus van Roessel, op wiens bedrijf we ook een opwekproject opstarten, en een biologische akkerbouwer. De koeien van Guus en Manon leveren mest voor de gronden van de akkerbouwer. De akkerbouwer levert voer voor de koeien van De Dobbelhoeve en De Kerkhoeve. Zo kunnen zij met elkaar de biologische kringloop sluiten.

Zelf doen

Al vijftien jaar geleden besloot de vader van Manon te investeren in zonnepanelen. “Ons pap was altijd erg vooruitstrevend met die dingen,” licht Manon die keuze toe. “En er waren goede subsidieregelingen.” Jan Peters van energiecoöperatie HOT en mede-oprichter van Zonnemaatje Duinboeren, komt een hele tijd bij De Kerkhoeve over de vloer. Het was zelfs de familie van Balkom die HOT op het spoor van stichting Duinboeren en Maatschappij zette. Toen Manon zes jaar geleden het bedrijf van haar vader overnam, wilde ze wel zonnepanelen bijleggen, maar was ze er nog niet klaar voor. “Er waren ook andere investeringen die gedaan moesten worden,” herinnert Manon zich. “Ik wilde het bovendien zelf kunnen doen, zonder hulp van de bank. En nu zijn de zonnepanelen bijna de helft goedkoper dan toen.” Nu is het moment rijp. “Ik gunde het Jan om ook voor de coöperatie zonnepanelen neer te leggen,” verklaart Manon de keuze om haar dak aan Zonnemaatje Duinboeren ter beschikking te stellen.

Blij

“Ik denk dat de energietransitie zo moet: Eerst de daken vol leggen,” is de visie van Manon. “Zonnepanelen op landbouwgrond is wat mij betreft not done.” Op de vraag wat ze hoopt dat de samenwerking met Zonnemaatje Duinboeren brengt, antwoordt Manon met een lach: “Dat het lekker loopt en dat mensen er blij van worden.”

Start inschrijving

Zodra bekend is of de aangevraagde SCE-subsidie voor De Kerkhoeve wordt toegekend en het recht van opstal is geregeld, kunnen geïnteresseerden zich als potentieel certificaathouder inschrijven voor het opwekproject bij Manon. Dat betekent dat zij als lid van Zonnemaatje Duinboeren gaan investeren in zonnepanelen op het dak van de koeienstal van Manon en zo de energietransitie een handje helpen. Houd de nieuwsbrief van Zonnemaatje Duinboeren in de gaten om te weten wanneer de inschrijving start. Dat zal waarschijnlijk in de tweede helft van september zijn. 

Op kalfjesbijdekoe.nl is meer te lezen over het bedrijf van Manon van Balkom.